poniedziałek, 13 stycznia 2014

eks - Burak o buraku

Mam słabość do buraka, bo sama byłam tak przez lata nazywana. Dodam, że było to jeszcze w czasach zanim ksywa ta nabrała pejoratywnego znaczenia, dziś nazywa się tak ludzi nieokrzesanych, chamskich, takich, którym brakuje obycia i klasy - delikatnie rzecz biorąc. Kilkadziesiąt lat temu, zanim świat wypełnił się chamami, czyli burakami właśnie, nabawił się tego przezwiska mój tata. Nasze nazwisko zaczyna się bowiem na tą samą sylabę i nie, nie jesteśmy Buraczyńscy ani Buraczewscy. Tylko "Bur" i nic więcej z burakami nie mamy wspólnego, a jednak całe życie rodzina i znajomi chadzali i dzwonili "do Buraków", tak się przyjęło.

Warzywo to więc bliskie mojemu sercu, choć nieco za niska częstotliwość spożycia go w naszej rodzinie mogłaby na to nie wskazywać. Darzę je także sympatią, bo jest troszkę niedoceniane, bo tylko surówki i barszcz, niektórzy jeszcze drobno tarte na ciepło serwują (uwielbiam!). Jest trochę retro w tych postaciach. Burak w odsłonach nowoczesnych lubi się z serami pleśniowymi i kozimi, z octem balsamico, z orzechami i nasionami, z rukolą i szpinakiem - wariacji tej sałatki jest wiele. Ja ostatnio podałam ugotowane i pokrojone plastry buraczki na liściach szpinaku, skropionych odrobinę oliwą i balsamicznym octem. Na wierzch skruszyłam ser z niebieską pleśnią i uprażone włoskie orzechy. Było pysznie i sentymentalnie nieco, bo dziś już w związku z moim drugim nazwiskiem mało kto mnie tak nazywa.








15 komentarzy:

  1. a buraczki bardzo zdrowe są! Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakoś nigdy za burakami nie przepadałam, ale to wygląda całkiem całkiem :) jesszcze się czasami nawrócę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej wersji nawrócenie jest możliwe - czytaj: przedostatni komentarz:)

      Usuń
  3. oj ja uwielbiam zwłaszcza w occie

    OdpowiedzUsuń
  4. o chętnie spróbuję , uwielbiam wersję z rukolą, serem kozim i prażonymi płatkami migdałów , ale ta
    też zapowiada się smacznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam buraki, a sałatka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pycha, jak lubisz buraki i pleśniaka - zasmakuje Ci.

      Usuń
  6. buraki trzeba gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie nie trzeba, do tej sałatki - tak.

      Usuń
  7. Burak jakoś nie jest moim ulubionym warzywem, choć w wersji zasmażanej akurat lubię. Natomiast Twoja sałatka wyglądała tak smakowicie, że stała się inspiracją do lunchu do pracy i powiem Ci, że bardzo się na plus zaskoczyłam. Chyba się zaprzyjaźnimy z panem Burakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kogoś przekonałam do buraków, super!

      Usuń