czwartek, 5 lutego 2015

rodzinna szejkologia


Uwielbiam miksować, a śniadanie w płynie to mój ulubiony stan skupienia o poranku.

Po trwającej wiele miesięcy fazie na owocowe, bezmleczne smoothies, rozpoczęłam poszukiwania cięższych, bardziej sycących połączeń. Na tapetę wzięłam kaszę jaglaną i płatki owsiane, znane ze swoich zdrowotnych właściwości. Dla mnie i Zośki - nadwornych łasuchów, to też sposób na zdrowe słodycze. Nasze jaglane szejki są słodkie, gęste i kremowe. Można zredukować w nich ilość mleka (lub zwiększyć ilość kaszy) - by uzyskać świetne, puszyste puddingi. Wzbogacone łyżką oleju kokosowego byłyby jeszcze gładsze i jeszcze zdrowsze. Żeby nie lać w siebie szklannic krowiego mleka (przez wege hipsterów już naprawdę boję się tej laktozy!), rozpoczęłam też przygodę z mlekiem roślinnym. Rozpoczęłam od najprostszego - domowego mleka kokosowego. Kiedy robiłam je po raz pierwszy i wzięłam łyk jeszcze ciepłego, oszalałam i wydudniłam od razu duszkiem pół butelki. Ono jest przepyszne! No i genialnie nadaje się jako baza do słodkich szejków.

To miksowanie to taka nasza rodzinna szajba. Kiedyś weekendowa przyjemność, ostatnio często pojawia się u nas też w tygodniu - składniki przygotowuję jeszcze wieczorem, żeby o 6:30 tylko zblendować i oszczędzić biedakom męczarni nad śniadaniem (nikt u nas o tej porze nie jest w stanie przełknąć wiele i to mój sposób, żeby nie puszczać Zośki do szkoły na głodniaka). Tyle reklamy, spróbujcie - zakochacie się. Jeszcze tylko kilka zasad szejkologii:

  • Kaszę jaglaną najpierw płuczę, potem przelewam wrzątkiem i jeszcze raz zimną wodą, gotuję szklankę kaszy w 2,5 szklanki wody, bez mieszania, aż całkiem wypije wodę. Ugotowaną trzymam w lodówce do koktaili lub odgrzewam Zośce z mlekiem i bakaliami na śniadanie lub kolację.
  • Koktajle słodzę miodem lub syropem z agawy, można użyć też ksylitolu.
  • Jeśli chcecie, by życiodajne składniki wręcz tryskały Wam uszami, dodajcie do szejków łyżeczkę nasion chia - wcześniej zostawionych w mleku do napęcznienia lub suchych, ale wtedy pijcie od razu, bo zgęstnieją tak, że będzie można je kroić nożem :)
  • Miksujemy w blenderze kielichowym, zwłaszcza te jaglane - ręcznym nie uzyskamy tak gładkiej konsystencji. 
  • Z podanych przepisów powstaną 2-3 porcje.
  • Słoiki ze słomką to nie tylko szpan i hipsterka, ale i wygoda, zwłaszcza dla wybiegających z domu w pośpiechu  - słój owsianki czy kaszki w płynie w garść i w drogę!
  • Podane receptury są bazowe i dość orientacyjne, można użyć dowolnego mleka, do czekoladowego szejka można dodać cynamonu, w owsianym pominąć jagody goji (hipster z tego pana Polki!), w moim - truskawki zastąpić malinami lub mieszanką owoców leśnych. 
Smacznego szejkowania!

 





Domowe mleko kokosowe*

200 g wiórków kokosowych
2 l gorącej wody

Do kielicha blendera wlać litr wody, wsypać całe wiórki, miksować 3 minuty, powstałe mleko przelać przez sitko o drobnych oczkach. Do blendera wlać drugi litr wody, wsypać przemiksowane wiórki z sitka i jeszcze raz zmiksować je z wodą przez kolejne 3 minuty. Ponownie przelać przez sitko, porządnie docisnąć. Powstanie nam z tego 1,5 litra pysznego, gorącego mleka kokosowego. 

Z pozostałych kokosowych wytłoczyn można przygotować szybkie dietetyczne pseudopralinki - nie zanotowałam dokładnego przepisu, ale dodałam do nich ok. 3 łyżek chudego serka kremowego, 3 łyżek otrąb, 2 łyżek miodu, 2 łyżek gorzkiego kakao, łyżeczkę nasion chia (na pęcznienie i dla zdrowotności) i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Masę schłodziłam w lodówce i po ok. godzinie lepiłam kuleczki - pyszne! Smakowały trochę jak takie owsiano-czekoladowe kulki, które znałam z dzieciństwa. Opychałam się nimi bezkarnie, bo to samo zdrowie :)

* Przepis pochodzi z bloga Lawendowy Dom








Szejk Zośki - jaglany koktajl czekoladowy

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki domowego mleka kokosowego 
(z przepisu powyżej lub dowolnego innego roślinnego lub krowiego)
1 banan
2 łyżki miodu
3 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i miksować 2-3 minuty do uzyskania lśniącego, kremowego koktajlu.






Szejk taty - owsiany koktajl owocowy z jagodami goji

 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka
1 banan
1 pomarańcza
2 łyżeczki miodu
garść jagód goji

Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i miksować minutę - dwie do uzyskania gęstego, kremowego koktajlu.




Szejk Polki - jaglany koktajl truskawkowy

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka domowego mleka kokosowego 
(z przepisu powyżej lub dowolnego innego roślinnego lub krowiego)
1 szklanka rozmrożonych truskawek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i miksować 2-3 minuty do uzyskania lśniącego, kremowego koktajlu.

Materiał powstał dla portalu Ładnebebe - możecie zobaczyć go TUTAJ.

http://ladnebebe.pl/koktajlezkaszajaglana/
...

słoiki - More Than Jar
papierowe słomki - Scandiloft
papierowe torebki - Scandiloft
kubeczki z literką i misiem - Scandiloft
długie łyżeczki - Livebeautifully
plakat "Today..." - Lemon Ducky

27 komentarzy:

  1. Szukam i szukam wszędzie takich szklanych buteleczek jak u Ciebie z mlekiem kokosowym i znaleźć nie mogę - mogłabyś napisać gdzie takie dostać mogę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, to są wazony z ikei, po 2 złote! :)

      Usuń
    2. O proszę :D przeszukałam wszystko w ikei ale teraz wiem, że na złym dziale! Dzięki wielkie :)

      Usuń
  2. Super przepisy (dziękuję!:). Moja córka nie lubi niestety śniadań w płynie, ale uwielbia wszystko co wygląda jak czekoladowe, więc może się skusi na jaglany koktajl czekoladowy (taką mam nadzieję:))).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby! Jaglana świetna na odporność i te dziecięce gluty wieczne - odśluzowuje organizm.

      Usuń
    2. Niestety koktajl nie przypadł mojemu niejadkowi do gustu. Wygląd został w 100% zaakceptowany (piękna gładka konsystencja), ale smak nie w jej typie. Chyba przełamię zdrowotny charakter tego trunku i dosłodzę zwykłym cukrem i użyję kakao dla dzieci. Mimo wszystko dziękuję za przepisy, bo ja na pewno będę z nich korzystać:)

      PS. Gratuluję super wyniku w konkursie Blog roku!

      Usuń
  3. koniecznei musze zrobic to mleko kokosowe.. nie myslałam ze to takie łatwe.. a moze i inne przepisy płynne spróbuje :D.. musze tylko zakpic blender.. bo mi sie zepsuł jakis czas temu i strasznie mi go brakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. ale u Was pięknie i kolorowo :-) przepis na mleko kokosowe wykorzystam na pewno, dziękuję i miłego dnia życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne, zdrowe i smaczne - koniecznie do wypróbowania :) dzięki za inspirację :) a zdjęcia jak dla mnie świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie! Już dzisiaj wrzucam na warsztat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne przepisy, muszę prze-koniecznie kupic sobie taki blender:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis na mleko kokosowe na pewno wykorzystam. Niestety mój malec z owoców je tylko banan, próbowałam z różnymi smothies i przyznam, ciężki z niego przypadek.
    Słoiczki z dziurką sa świetnym rozwiązaniem nie tylko dla dzieci. Samej przyjemnie by było się napić z takiego słoiczka :) Widziałam u siebie w Norwegii, ale takie z większą "dziurką". Pozdrawiam Cię inspirująca Polko ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja pierdziut... jestem w szoku, szczególnie z przepisu na mleko kokosowe!!!
    Sprobuje i zdam relacje bo artykuł popełniłaś obłędny!
    Pozdrawiam, Martita

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana jak zwykle trafiasz w to co mnie ostatnio kręci ;) ją kombinuję smoothie z natka pietruszki. Od jutra próbuje Twoich przepisów i zamawiam słoiki bo boskie są a mam tylko jeden, a tak być nie może ;) buziaki Aga

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmm, Pan Polka wygląda baaardzo fajnie ;-) Pokazuj go częściej ;-))))

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne zdjęcia! A na koktajle zrobiłaś mi wielką ochotę :) Ja ostatnio z racji z swojego stanu częściej sięgam po taką formę śniadania, a teraz mam nowe przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam koktajle różnorakie, miksuje takie bardziej na słodko, jak i zielone, ostre, pikantne.
    Ekstra zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Te słoiki wyglądają rewelacyjnie! :)
    Miło się czyta.... no i oczywiście chętnie przyłączyłoby się do tego szejkowania ;)

    www.MartynaG.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowicie to wygląda, a do tego widać że świetnie się przy tym bawicie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na prawdę świetna sprawa!


    Pozdrawiam, zuza
    kopytkowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Kradnę przepisy, bo u nas ostatnio kasza jaglana króluje - pochód zapoczątkowałam placuszkami z kaszy z kiełbasą i serem żółtym.

    OdpowiedzUsuń
  19. o jak fajnie , że Was znalazłam :) ostatnio też mam fazę na niekrowskie mleko i właśnie Lawendowy Dom mi w tym pomógł :) super pomysł z tą kaszą jaglaną bo poranne owsianki z płatków i kaszy jaglanej trochę się nam przejadły. Myślę , że koktajlowo mój 3,5 latek też popłynie :) dzięki za fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy zaryzykowalybyscie takie mleko kokosowe dla rocznego dziecka? Tak sie zastanawiam? Zeby dodac do np. do kaszki czy kleiku?

    OdpowiedzUsuń
  21. HIPSTERSKO I ZDROWO !!! I o to właśnie chodzi;)

    OdpowiedzUsuń
  22. HIPSTERSKO I ZDROWO !!! I o to właśnie chodzi;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Polko, pomysł z przerobieniem kaszy jaglanej na koktajl uważam za bombowy. Oczywiście spróbowałam, ale po swojemu. Polecam dodać kawałek laski wanilii do gotowania kaszy, a póżniej dodać wyskrobane ziarenka do blenderowania. Ja robię z mlekiem krowim, bananem i połową limonki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń