sobota, 14 września 2013

how to enjoy Autumn

Od kilku już lat nie wyobrażamy sobie z W. jesieni bez dyni. Najpierw były eksperymenty z zupami: ja wolę taką z dodatkiem pomidorów i z chili, on dodaje dużo imbiru i mleko. Wszystkie wersje są pyszne, ale to warzywo jest po prostu tak uniwersalne, że można z niego zrobić prawie wszystko chyba tylko z wyjątkiem jajecznicy. Placki, pierożki, kluchy, ciasteczka, ciasta, tarty, risotto...no opcji jest mnóstwo i zamierzam tej jesieni temat dyniowych potraw eksplorować i prezentować tutaj intensywnie.

Wczoraj mieliśmy pyszne kluchy, teoretycznie gnocchi, choć muszę przyznać, że specjalnie urodziwe nie wyszły i do wyglądu prawdziwych włoskich klusek sporo im brakuje. Ale pyszne były - miękkie, słodko-słone, polałam je masłem z rozmarynem, oprószyłam grubą solą i parmezanem.

Takie jedzenie pozwala wszystkim zasmuconym końcem lata dostrzec uroki jesieni. Już pewnie zauważyliście, że jestem niepoprawną letnią romantyczką i trochę cierpię, że o 19 robi się ciemno i że ciągle mi zimno w stopy. Talerz dyniowych klusek i myślisz sobie, że fajna nawet ta jesień.

...

Since few years me and W. can't imagine autumn without pumpkins. At the begginig there were experiments with soups: I prefer the one with tomatoes and chili, he adds a lot of ginger and milk. All kinds are great and this vegetable is just so universal that you make pretty much everything with it, excluding scambled eggs perhaps. Fritters, dumplings, cookies, cakes, tarts, risotto...there are plenty of options and I'm going to explore and present the topic of pumpkin dishes intensively this autumn. 

Yesterday we had those tasty dumplings, gnocchi theoretically, although I must admit they aren't too striking and look far from the original italian ones. But they came out great - soft, sweet and salty at the same time, I served them with rosemary butter and spinkled some sea salt and parmesan on top.

Such food helps all who are sad with the end of summer to notice the charms of Autumn. You must've noticed that I'm an incurable summer romantic and I suffer a bit that it gets dark at 7 p.m. and my feet are cold constantly. A plate full of pumpkin gnocchi and you think this Autumn can be pretty cool. 













Gnocchi dyniowo - ziemniaczane

Składniki:
  • 500 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, tłuczonych
  • 500 g upieczonej dyni, zmiksowanej
  • 150 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki tartego sera 
  • po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki (użyłam wędzonej)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Masło ziołowe:

  • 50 g masła (najlepiej klarowanego)
  • listki świeżych ziół, najlepiej szałwii lub rozmarynu

Przygotowanie:
  • Przygotować purée z ziemniaków. Zmiksowaną upieczoną dynię włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta. Ziemniaki i dynię ostudzić.
  • Na stolnicę przesiać obydwie mąki, dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, dodać drobno starty lub pokruszony ser, doprawić papryką, wszystko posiekać nożem.
  • Dodać jajko i żółtko, połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1,5 cm. Rolować wałki, odkrawać 2-3 centymentrowe kopytka, rozpłaszczyć każde widelcem
  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała, wrzucić gnocchi i gotować na większym ogniu do wypłynięcia na powierzchnię. Gotować jeszcze przez kilkanaście sekund, następnie wyłowić i wyłożyć na talerz. Zagotować ponownie wodę i powtórzyć z resztą klusek. 
  • Rozpuścić masło w rondelku, dodać zioła - szałwię lub rozmaryn. 

Polać kluchy masłem, oprószyć grubą solą, drobniutko startym parmezanem, opcjonalnie świeżym pieprzem. Wcinać i polubić jesień. 

...

Pumpkin and potato gnocchi 

 Ingredients:
  • 500 g cooked and mashed potatoes
  • 500 g baked pumpkin, mixed
  • 150 g flour
  • 2 spoons potato starch
  • 1/2 glass of grated cheese
  • 1/3 teaspoon of sweet and/or spoked paprika
  • 1 egg
  • 1 egg yolk

Herb butter:

  • 50 g butter (drawn is best)
  • leaves of fresh herbs: rosemary or sage are best

Preparation:
  • Prepare the potato puree and, bake and mix the pumpkin. Put the pumpkin on fying pan and fry for about 20 minutes until it dries and thickens. Cool down both the potatoes and the pumpkin.
  • Put the flours on the pastry board, add the pumpkin, potatoes, cheese, egg and egg yolk, salt and spices. 
  • Knead the dough into a smooth ball. Roll the dough and cut into the dumplings, flatten with the fork.
  • Boil salted water in a large pot, when it comes to boiling, put the gnocchi and boil until it drains up the surface, boil for several seconds, take it out on a plate.  Do the same with the rest of the dumplings.
  • Melt the butter in a pan, add herbs.

Pour the gnocchis with herb butter, sprinkle with sea salt, finely grated parmesan, some fresh pepper (optional). Chow it down and enjoy Autumn.

source: Kwestia Smaku

8 komentarzy:

  1. wyglądają smacznie , wręcz idealnie na tę porę roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam, dziewczyny wszystkim klucholubom, będą Wam smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajecznicę też można http://www.doradcasmaku.pl/przepis/175110/jajecznica-z-dynia-i-suszonym-pomidorem.html :D
    A te kluchy wyglądają zachęcająco, trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hehe, nie doceniłam dyni, czyli jednak wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę się z tą dynią w końcu kiedyś zmierzyć:)

    OdpowiedzUsuń