niedziela, 2 marca 2014

śniadaniowe szaleństwo


"Co chcecie na śniadanie?" - wołam z kuchni, "Jajkaaa" - słyszę w odpowiedzi spod kołdry, zaskakująco głośno i żwawo, jak na to, że przed chwilą jeszcze zbyt śpiący był, żeby Zośce wytrzeć gile/dać wody/wytłumaczyć, czemu znów jest dzień.
Niby dobre jajko nie jest złe, ale jeżeli od ośmiu lat (bo tyle razem mieszkamy) w odpowiedzi na pytanie zadane na początku tego tekstu słyszę "jajka", to już może się znudzić, prawda? No bo ileż można jajecznice i sadzone męczyć? Urozmaicam więc: sadzone umieszczam na grzance i mamy croque madame, wiosenną porą ze szparagami zajadamy, smażę omlety, tortille i jajecznice ze wszystkim-co-się-da już. Nie cierpię bowiem rutyny oraz nie znoszę nudy. 

Jestem konsumentem idealnym, bo wypróbuję każdą nowość, tylko dlatego, że jest nowością (wyjątek poczyniłam dla roślinnego smalcu, no jakoś nie mogłam się przemóc). Uwielbiam zmiany, nadmierna powtarzalność mnie męczy. A że w kwestiach zasadniczych jestem tradycjonalistką i mam w nich sympatyczny constans (nie nazwę przecież nudą, rutyną czy nadmierną powtarzalnością mojego udanego związku), szukam tej odrobiny szaleństwa w sprawach prozaicznych i drobnych. Swój dreszczyk emocji znajduję w nowym sposobie obróbki śniadaniowego jajka. Swą upragnioną zmianę w nowych, wiosennych naczyniach.

Jestem krejzolem, upiekłam jajka w chlebie.







Jajka zapiekane w grzance

Składniki - wszystkiego tyle, ile porcji chcemy uzyskać:

jajka
chleb (użyłam pszenno-żytniego)
szynka parmeńska lub inna wędzona, cienko krojona
sól
pieprz
masło
opcjonalnie: parmezan

  • potrzebujesz formy na muffinki - smarujesz w niej masłem tyle otworów, ile jajek będziesz zapiekać
  • każde wgłębienie wykładasz kromką miękkiego, białego pieczywa - takie daje się łatwo formować do kształtu muffinkowej dziurki
  • nagrzewasz piekarnik do 180 st. i podpiekasz chleb kilka minut, aż będzie złoty i chrupiący
  • wyjmujesz podpieczony chleb i wykładasz powstałe koszyczki cienkim plastrem słonej szynki
  • jajka wbijaj do małej szklanki i delikatnie przekładaj do chlebowego koszyczka - gwałtowny chlust może się źle skończyć, posól i popieprz
  • jajka w chlebkach włóż piekarnika i zapiekaj jakieś 10-15 minut, idealnie: aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne - trzeba obserwować sytuację
  • po wyjęciu z piekarnika wyciągnij jajka w grzankach z foremek (wystarczy delikatnie obkroić i podważyć nożem), na każdym połóż malutki płatek masła, może zetrzeć odrobinę parmezanu

23 komentarze:

  1. Baardzo apetyczne. Ja ostatnio robiłam jajka w sercu z parówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzmi szałowo (jak zrobić serce z parówki???) !

      Usuń
  2. Świetny pomysł na jajka w innej odsłonie. Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A "jajek w gniazdku" próbowaliście? :) Pozdrawiam, Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysł świetny i przede wszystkim szybki w realizacji

    OdpowiedzUsuń
  5. zrób po benedyktyńsku :) zawsze to jedna opcja więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam to samo ale w bułkach z wydziobanym miąższem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja z kolei tego jeszcze nie, będzie następne! :)

      Usuń
  7. Na ten sposób z foremkami do muffinek bym nie wpadła:)
    A jajka w koszulkach robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w koszulkach do szparagów tylko gotowałam, nie mam pomysłu, co jeszcze z nimi zrobić.

      Usuń
  8. świetny pomysł na śniadanie i piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiesz co? uwielbiam te Twoje kolory na stole! zastawa wspaniała :)))))))))
    ślicznie! pozdrawiam ciepło i zyczę udanego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niezła z Ciebie krejzolka :)
    Ja co prawda mieszkam z Pawłem dopiero 2 lata, ale historia poranków u nas jest podobna. Zawsze na śniadanie muszą być jajka, więc też kombinuję na wiele sposobów!
    Pozdrawiam, Tosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nudziarze z tymi jajami, co? :) I weź tu człowieku tyle lat wymyślaj coś nowego!

      Usuń
  11. Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie!
    :-) http://hokusowopokusowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Całe życie w kuchni normalnie :-)
    Że też się Wam chce :-)

    OdpowiedzUsuń