piątek, 22 listopada 2013

a breakfast that meets the assumptions

Śniadanie idealne to dla mnie takie, po którym na kilka godzin mam spokój i mogę myśleć trzeźwo, nie rozpraszając się obrazami jedzenia. Lubię czuć, że robię dla siebie coś dobrego. Wiecie, chodzi o to poczucie: jestem odpowiedzialnym człowiekiem - zdrowo się odżywiam, jestem zajebistą żoną i matką - dałam rodzinie na śniadanie pożyteczne węglowodany i błonnik, coś w tym stylu. Dobrze jest też zaczynać dzień bez balastu poczucia winy (żegnaj Croque Madame, nie spełniasz kryteriów). To śniadanie totalnie spełnia założenia. Wartość dodana: jest przepyszne.

...

A perfect breakfast is for me the one that gives me peace of mind for a couple of hours, I'm able to think clearly, not distracted by the pictures od food in my mind. I also like the feeling that I'm doing good things for myself. You know, I'm talking about the 'I'm a responsible person - I eat healthy food' kind of feeling. I believe a good start of the day has to be without the burden of feeling guilty (goodbye Croque Madame, you fail to match the criteria). This breakfast totally meets the assupmtions. Added value: it's delicious.










Domowa granola

Składniki:
(na 2,5-litrowy słój)

  • 450 g płatków owsianych
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 120 g pestek dyni
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 140 g płynnego miodu
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 250 g migdałów (u mnie po jednej części: orzechy laskowe, włoskie, migdały)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny 

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przełożyć na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Serwuj z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami (świetna jest z malinami lub jagodami, o tej porze roku wkrawam do niej banany, tarkuję jabłka lub posypuję kwaskowymi ziarenkami granatu).

Zmodykowałam nieco przepis z Moich Wypieków. 


...

Home made granola

Ingredients:
(make a 2,5 l jar)

  • 450 g rolled oats
  • 120 g sunflower seeds
  • 120 g pumpkin seeds
  • 1 apple, grated
  • 2 teaspoons of cinnamon
  • 1 teaspoon of ground ginger
  • 1 teaspoon of salt
  • 140 g liquid honey
  • 100 g brown sugar
  • 250 almonds (I used a mix of walnuts, hazelnuts and almonds)
  • 2 tbspns of sunflower oil
  • 100 g raisins
  • 100 g dried cranberries

Mix all the ingredients in a bowl, put into a baking form. Bake for about 40 minutes in 180 °C, mixing from time to time. Serve with plain yoghurt and fresh fruit (goes well with rasperries, blueberries, at this time of the year I use bananas, grated apples or pomegranates). 
 

5 komentarzy:

  1. ha, widzę, że wszystkich dopadła ochota na granolę domową :) Chyba ta pora roku tak działa, bo ja też ostatnio upiekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. poza granolą zdrowym pomysłem na apetyczne śniadanie mogą być placuszki owsiane z owocami, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy mi się tylko wydaje, ale na obrazku są owoce granatu, a w przepisie ich nie ma?

    OdpowiedzUsuń