wtorek, 12 listopada 2013

obiad człowieka leniwego

Lub zabieganego. Albo miłośnika szpinaku. Coś dla wegetarian. Przedstawiam genialny patent mojej mamy - leniwe szpinakowe. Błyskawiczne, delikatne, przepyszne. Same lub jako dodatek do mięs. Mówimy na nie "zielone kluchy" i uwielbiamy wszyscy - polane masłem lub sosem z pleśniaka (wersja wyrafinowana).





Leniwe szpinakowe

  • 0,5 twarogu w kostce (używam półtłustego)
  • 1 opakowanie (450g) rozdrobnionego szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 100 g kaszy manny (od biedy może być sama mąka, z kaszą są delikatniejsze)

Przygotowanie:

  • szpinak podduś na łyżce masła aż się rozmrozi i odparuje z niego woda, posól, popieprz, wciśnij czosnek
  • twaróg rozdrobnij widelcem, posól i popieprz teraz, póki możesz sprawdzić smak
  • uduszony szpinak zdejmij z ognia, odstaw na chwilę do przestygnięcia
  • dodaj ostygnięty szpinak do twarogu, wbij jajko, wsyp mąkę i kaszę mannę
  • masa będzie jeszcze dość rzadka, poczekaj chwilę aż kasza nasiąknie i formuj kluski jedną z technik (nie przejmuj się, że masa się lepi, nie może być za sucha, bo kluchy będą twarde, kleistość ciasta niwelujemy mąką - użyta od zewnątrz, bez wgniatania w środek nie zmieni konsystencji kluseczek i będą delikatniejsze)

Technika pierwsza:

Zamocz ręce w mące, odrywaj nieduże porcje ciasta i formuj kulki, odkładaj na wysypaną mąką tacę, spłaszczaj (można zrobić fikuśną dziurkę jak w kluskach śląskich), postępuj tak z resztą ciasta, mocząc ręce w mące, kiedy będzie to konieczne.

Technika druga:

Stolnicę wysyp obficie mąką, wyłóż całe ciasto, umoczonymi w mące dłońmi uformuj wałek i odcinaj z niego kluseczki.

Wrzucaj je na osolony wrzątek, gotuj kilka minut - do wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Polewaj roztopionym masłem lub sosem z pleśniaka (parę łyżek mleka podgrzej w rondelku, wkrusz ser w niebieską pleśnią - ok.10-20g, naprawdę nie mam pojęcia, ile tych składników użyłam, jak zwykle na oko).

8 komentarzy:

  1. Również kotleciki szpinakowe są smaczne i bardzo proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak robisz, też z twarogiem? bo ja tylko z kaszy jaglanej robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super pomysł, dla mojej miłośniczki szpinaku. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. gotujemy, gotujemy:) zupełnie zapomniałam o tym szczególe:)

      Usuń
  5. wyglądają pysznie! wszystkie składniki mam więc jutro gotuję ;)
    pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  6. czuję się skuszona :) przypinam do mojej tablicy Pinterest, ku pamięci :)

    OdpowiedzUsuń