wtorek, 9 września 2014

na grzeszne poranki


Są takie poranki, kiedy budzę się rano i wiem, że to jest ten poranek, kiedy muszę trochę nagrzeszyć.

Że żadna tam owsianka, żadne płateczki, nawet nie razowiec z twarożkiem. Jeśli też czasem budzisz się i czujesz, że tylko boskie śniadanie może Cię uratować, to jest coś dla Ciebie - francuskie tosty. Nie wiem, czy to ten przymiotnik, czy rzeczywiście ich smak, ale takie tosty kojarzą mi się z paryskim mieszkaniem z wielkimi oknami i zabytkową stolarką, z białą pościelą w olbrzymim, rustykalnym łóżku. Przez to skojarzenie nie czuję, jakbym jadła jakiś paskudny, tłusty junk food, tylko eleganckie, wyrafinowane danie, stworzone dla pary francuskich kochanków. Z kochankiem czy bez, na białym jedwabiu czy kwiecistej korze - smakują fantastycznie. Miękko - chrupiące waniliowe kromki chałki z karmelizowanymi kawałkami brzoskwiń. Ała, serio.






Tosty francuskie z duszonymi brzoskwiniami
(porcja rodzinna ok.12 szt.)

Składniki:
  • cała chałka (najlepiej lekko podeschnięta)
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka lub 200 ml śmietany 18%
  • opakowanie cukru waniliowego (lub zdrowszy słodzik np. ksylitol + ekstrakt z wanilii)
  • szczypta cynamonu
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 brzoskwinie
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła (najlepiej klarowanego)
 Przygotowanie:

  • chałkę pokroić na kromki grubości 1,5-2 cm
  • jajko rozbełtać widelcem, wymieszać z mlekiem/śmietaną, cukrem i cynamonem
  • kromki chałki  maczać w masie jajecznej i smażyć z dwóch stron na złoto na klarowanym maśle
  • brzoskwinie pokroić na plastry i smażyć na osobnej patelni na łyżce masła, posypane brązowym cukrem, dusić kilka minut, lekko mieszając do czasu aż zmiękną, zrumienią się i pokryją syropem
  • usmażyć wszystkie tosty, podawać z brzoskwiniami

7 komentarzy:

  1. Pycha! Jutro mam wolne, wiec juz wiem co zrobię na śniadanie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tez tak czasem mam, wtedy właśnie robię pankejksy, albo coś innego na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam skromniej jem i raczej nudno ;) rano po tabletkach musze szybko śniadanko wciągać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetyczne! Jak zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie zwiazane z ciastem jogurtowym. Jakiego oleju roślinnego Ty urzywasz??
    Po raz pierwszy robiłam , ale wyszło mi za mokre w środku :(
    Pozdrawiam

    Mama

    OdpowiedzUsuń