piątek, 2 sierpnia 2013

tart of the gods

Ta tarta smakuje niebiańsko! To połączenie kruchego, maślanego spodu z kremowym nadzieniem o wyraźnie wyczuwalnym smaku białej czekolady. Do tego świeże, kwaskowate, letnie owoce. Jest nieprzyzwoicie łatwa i skandlicznie przepyszna.

...

This tart tastes heavenly! It is a combination of slightly crispy, buttery base with creamy, chocolatey filling and fresh, sour summer fruit. It is indecently easy and scandalously delicious.




Składniki:

Spód:

30 dkg mąki
20 dkg miękkiego masła
10 dkg cukru pudru
1 jajko

Krem:

200g (2 tabliczki) białej czekolady
2 opakowania (po 250g) serka mascarpone
(opcjonalnie) łyżka-dwie cukru pudru

Świeże owoce.

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozlepić na wysmarowanej masłem formie do tatry - wystarczy na jedną baaardzo dużą lub dwie mniejsze - po około 20 cm średnicy. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec około 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z kropelką śmietanki kremowej lub mleka. Gdy przestygnie połączyć z serkiem mascarpone - uwaga: należy delikatnie połączyć łyżką, nie miksować, bo zrobi się rzadka breja! Dla mnie ten krem jest wystarczająco słodki, można jednak spokojnie dosładzać cukrem pudrem według upodobania.

Wyłożyć krem na wystudzony spód, posypać obficie świeżymi owocami - najlepiej sprawdzą się te bardziej kwaskowate - u mnie: czerwone porzeczki z jagodami.

Smacznego!

...

Ingredients:

Tart base:

30 dkg flour
20 dkg soft butter
10 dkg icing sugar
1 egg

Cream:

200g  white chocolate
500g mascarpone
(optionally) 1-2 spoons icing sugar

Preparation:

Knead the dough from the given ingredients, spread it on buttered tart form (1 large or two smaller, about 20 cm diameter), prick it with a fork and bake for abot 10-15 minutes in 180 degrees.

In the meantime, melt the chocolate in water bath with a drop of milk or cream, stir gently with mascarpone once the chocolate is cooled down. You may want to add some extra icing sugar, for me the cheese with the chcocolate is sweet enough.

When the tart base is cooled, spread the cream and cover with fresh fruit generously. It goes best with sour fruit like redcurrants.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz