czwartek, 29 sierpnia 2013

hundred thousand zucchinis

Moja mama, początkujący ogrodnik, wyhodowała w ogródku jakieś sto tysięcy cukinii-gigantów. Na szczęście to warzywo daje tyle możliwości i uwielbiam je tak bardzo, że jeszcze mi bokami nie wychodzi, tylko grzecznie przerabiam je na różne wspaniałości. Jedną z nich była cukinia faszerowana kurkami, pyszność nad pysznościami, mieszkanka sierpniowych smaków: kurek i dojrzałych pomidorów.

Potrzebne są:

1 duża cukinia
20 dkg kurek
1 cebula
1 pomidor
natka pietruszki
kilka plasterków sera żółtego lub kulka mozarelli
łyżka masła

Cukinię trzeba przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć z niej miąższ i pokroić go w kosteczkę, to samo uczynić z pozostałymi warzywami. Na maśle podsmażyć cebulkę z kurkami, dodać cukinię, podusić kilka minut, zdjąć z ognia. Gdy nieco przestygnie, dodać pokrojonego drobno pomidora i pietruszkę - tym farszem napełnić cukiniowe łódeczki. Posypać serem, ja użyłam też szczypty wędzonej papryki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec, aż cukinia będzie miękka, a ser zrumieniony. U mnie jakiś kwadrans w folii w temperaturze 180 stopni, potem odkryta jeszcze kilka minut, by wierzch się zezłocił. Świetnie idzie z bagietką i sałatką z rukoli.

...

My mom, a gardening begginer, bred something like hundred thousand zucchinis-giants.  Luckily, it gives so many cooking options and I love it so much I am not fed up with it yet and I keep transforming it into various goods. One of them was a chanterelle-stuffed zucchini, a mix of August flavours: mushrooms and ripe tomatoes - beyond delicious!

You will need:

1 large zucchini
200 grams of chanterelles
1 onion
1 tomato
parsley
some grated cheese or mozarella on top
spoonful of butter

Cut zucchini along the length, hollow the pulp, chop it finely, do the same with the rest of the vegetables. Fry the onion and mushrooms on the butter, add the chopped zucchini. Let it cool down and then mix with the tomato and parsley. Top up with cheese, I also sprinkled it with a bit of smoked paprika for a richer flavour. Put it in the oven and bake until zucchini is done, the cheese softened and the top golden. I baked it covered for about 15 minutes and than another 5 or so without the foil. It goes great with a cripsy baguette and some rocket salad on a side.



2 komentarze:

  1. świetny pomysł! :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, naprawdę polecam:) pozdrawiam też!

    OdpowiedzUsuń