wtorek, 23 lipca 2013

piece of focaccia

Fejsbukowicze, oto odpowiedź na poranną zagadkę: z tej boskiej kuli drożdżowego ciasta upiekłam pyszną focaccię z pomidorami, oliwkami, rozmarynem, solą morską i odrobiną parmezanu. Jest superłatwa, dużo łatwiejsza od chleba, czy bułek. Uważam, że proste rzeczy powinno się nazywać "focaccia z masłem", a nie "bułka z masłem".

...

Dear Facebook followers, here is the answer to my morning question: this gorgeous ball of yeast dought turned into a delicious tomato, olive, rosemary, sea salt and a touch of parmesan focaccia. It is supereasy to make, a lot easier than baking any cake. I think simple things should be now called "piece of focaccia" rather than "piece of cake".




































Przepis na focaccię:

Ciasto na focaccię:

• 7 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych)
• 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1 łyżeczka miodu
• 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, typ 850)
• 1 i 1/2 łyżeczki soli

 Przygotowanie:
  • Ciasto na focaccię: do kubeczka wsypać suszone drożdże i wymieszać z 325 ml ciepłej wody*, odstawić na 3 minuty, a następnie wymieszać z oliwą z oliwek oraz miodem. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie w środku, w które stopniowo wlewać rozczyn z drożdży, jednocześnie mieszając składniki łyżką. Połączyć ciasto w jednolitą masę, ręką uformować kulę i wyłożyć ją na oprószony mąką blat. Wygniatać przez 10 minut.
  • Gładkie i elastyczne ciasto wysmarować oliwą naoliwionymi dłońmi i przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, do czasu aż znacznie zwiększy swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto powygniatać pięścią w celu usunięcia pęcherzy powietrza, następnie wyłożyć na papier do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm i rozpłaszczyć dłonią, dopasowując do wymiarów papieru. Przełożyć do blachy do pieczenia lub formy o tych samych wymiarach, przykryć luźno przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Piekarnik nagrzać do 240 stopni lub do maksymalnej temperatury. Wierzch ciasta posmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zrobić palcem wgłębienia co około 4 cm i posypać gruboziarnistą solą morską.
  • Wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika i ustawić temperaturę na 240 stopni. Piec przez 15 - 18 minut, na złoty kolor.
źródło: www.kwestiasmaku.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz