Na wczorajszy obiad zrobiłam bardzo łatwy stir-fry, nie mam na nie żadnego dokładnego przepisu, jak zwykle improwizowałam.
...
Last night I made supereasy noodle stir-fry, no particular recipe, it was an improvisation.
Do przygotowania takiego stri-fry potrzebne będą:
- makaron ryżowy
- podwójna pierś z kurczaka
- warzywa, u mnie: zielona fasollka, młoda marchewka, papryka, cebula, cukinia
- do przyprawienia: cytryna, czosnek, ostra papryka, olej sezamowy, ocet ryżowy, sos ostrygowy, sos sojowy, ziarenka czarnego sezamu
Przygotowanie:
- zalej makaron wrzątkiem i potrzymaj, aż zmięknie
- zamarynuj pokrojonego w paseczki kurczaka w miksturze sosu sojowego, ostrygowego, oleju sezamowego, brązowego cukru, cytryny, czosnku i papryki, zostaw na około pół godziny
- w międzyczasie przygotuj warzywa: paprykę pokrój w cieniutkie paseczki, cebulę w piórka, marchewkę i cukinię obieram skrobakiem do ziemniaków lub tym o najcieńszych oczkach: do skórki cytrynowej, fasolkę podgotuj al dente
- pogrzej woka i usmaż kurczaka na złoto, dodaj warzywa, mieszaj i smaż aż lekko zmiękną (nie całkiem, powinny być chrupiące), dopraw octem ryżowym i jeszcze odrobiną sosu sojowego, dodaj makaron, mieszaj i smaż, aż pokryje się sosem i dobrze połączy z mięsem i warzywami. Na koniec posyp czarnym sezamem. Smacznego!
...
- rice noodles
- chicken fillets
- vegetables: green beans, carrots, red or green pepper, onion, courgette
- spices: lemon, garlic, paprika, ginger, sesame oil, rice vinegar, oyster sauce, soy sauce, black sesame seeds
Preparation:
- pour noodles with boiling water and wait until they are soft
- marinate chicken in a mixture of soy sauce, oyster sauce, sesame oil, brown sugar, lemon, garlic and paprica. Leave for half an hour or so
- in the meantime prepare vegetables: cut into really thin stipes ( I use potato and lemon zest peelers to get really thin pieces), cook green beans al dente
- heat the wok and fry chicken fillet pieces until golden, add vegetables, stir, add some rice vinegar and extra soy sauce
- finally, add noodles, stir and fry for a few minutes until noodles are covered with sauce. Sprinkle with black sesame seeds. Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz