wtorek, 22 lipca 2014

gastromiłość (i kolejne lody)


Jedni za leżenie plackiem na plaży, inni za najlepsze imprezy, niektórzy - za liczniejsze o tej porze roku romanse.

Ja za owoce, warzywa i lody - tak, chyba za nie najbardziej kocham lato. Nie za możliwość wybicia wszystkich wolnych rodników w zbyt bliskim towarzystwie setek upierdliwych innych, nie za upijanie się w plenerze ani za sezonowe miłostki, tylko za czereśnie i bób, za kurki, maliny, fasolkę i cukinię, za jagody, morele i pomidory. Za sorbety, włoskie i te domowe na patyku. Moja miłość do lata przybrała w tym roku wybitnie spożywczy charakter. Nie, żebym kiedyś nie była fanką, uwielbiałam je zawsze, tyle że nie ponad, a na równi z plażowaniem czy sezonowym nadużywaniem alkoholu w plenerze (romansów unikam już jedenasty rok, więc zapomniałam jak to było). Smażyć się w upale mi nie wolno, upijać tym bardziej, że o podrywie nie wspomnę. Zostają jeszcze świerszcze, ciepłe noce, długie dni, leżenie w trawie, sukienki i japonki, zapach świata tuż po deszczu i ten nadmorski (tuż potem jak spoceni plażowicze opuszczą swe grajdoły). Lato to jednak przede wszystkim smaki, wywyższam je nad inne przyjemności w tym roku jakoś bardziej niż kiedykolwiek.








Te foremki to najlepsze, co mi się przytrafiło tego lata (są z Amazing Decor, chwilowo wyprzedane, wrócą w sierpniu). Czasem myślę, że powinnam otworzyć lodziarnię. Że znowu lody? Uwierzcie mi, pokazuję tu tylko nieliczne z moich mikstur:) Ta receptura, choć totalnie nie sezonowa, z pewnością zasługuje na puszczenie w obieg. Mango to jeden z najwdzięczniejszych owoców do mrożenia w formie puree, ma świetną konsystencję, mleczko kokosowe to też świetny materiał na lody, zachowuje kremową fakturę. Połączenie tych smaków jest obłędne, słodko-odświeżające.

Lody kokosowe z mango
(6 sztuk)

Składniki:

1 dojrzałe mango
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
3 łyżka ksylitolu/cukru pudru

  • mango umyć, obrać, pokroić i zmiksować blenderem na puree
  • mleko kokosowe wymieszać z ksylitolem/cukrem
  • połowę foremek wypełnić musem mango, uzupełnić mleczkiem kokosowym 
  • zamrozić - biała warstwa potrzebuje ładnych kilku godzin, by porządnie zamarznąć

W buteleczkach na zdjęciach widać brzoskwiniowe smoothie - na 3 porcje należy zmiksować szklankę zimnego soku jabłkowego (najlepszy taki czysty, tłoczony) z trzema schłodzonymi brzoskwiniami - pycha!

14 komentarzy:

  1. :) przepis idealny dla mojego męża ;) ja dzis w końcu wstawiłam pierwsze do lodówki.. malinowo jogurtowo bananowe :) w formie płynnej były pyszne.. zobaczymy po zmrożeniu :D tak swoją droga moj maz jak zobaczyl te formeki to pierwsze co to mówił o lodach mango ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają tak pysznie, że z chęcią wprosiłabym się do Ciebie na takie lody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mango mniam...w lodowej wersji musi byc pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm ale smakowitości!
    PS. Foremki znalazłam też w Home&You
    http://home-you.com/pl/kuchnia-akcesoria-kuchenne/167008161-foremka-ice-lolly-5901162352936.html

    Pozdrawiam, Marta www.livingasatisfiedlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinie się właśnie przed komputerem w pracy ;) Boszz... ale bym zjadła!
    Pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne takie lody! Połączenie kokos+mango to jedno z moich ulubionych <3

    OdpowiedzUsuń
  7. wypróbuję bo i smak kokosu i mango uwielbiam!
    alexanderkowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. lody wyglądają tak smakowicie, że poproszę jednego na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. kusisz tymi lodami,kusisz..

    OdpowiedzUsuń
  10. Mhmmm...jak zwykle brzmi pysznie!:)) Pozdrawiam Cię słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie to opisałaś :-) Za pomysły na lody bardzo dziękuję, inspirują! Zrobiłam swoją wersję z mango i jogurtu greckiego z wiórkami kokosowymi :-)
    Możesz podpowiedzieć czytelniczkom, że foremki dostępne są też w IKEI :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam je wczoraj, są super..dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wsiadam na rower i wyruszam na poszukiwanie foremek do lodów ! koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń