wtorek, 10 czerwca 2014

sernik na zimno (dla mężczyny życia)


Ostatnia przerwa blogowa była skandalicznie długa, wiem i żałuję. Powiem szczerze, że oprócz pewnego konsumującego czas zajęcia po prostu mi się nie chciało. Bo jak się chce, to i w środku nocy można pisać.

Nie miałam jednak weny do pisania, gotowałam tyle, żeby przeżyć, fotografię zarzuciłam, pikniki ani atrakcje nie były mi w głowie. Myślałam, owszem, jak zwykle, ale co to były za myśli - smutne i niegodne spisania.

Tęsknota odebrała mi trzeźwość umysłu i chęć do życia. Ciężarna histeryczka zalana hormonalnymi łzami, znowu. Nieporadna, niezdecydowana łajza, nie cierpię czuć, jak hormony zwyciężają nad moim zwyczajowym ogarnięciem. Nigdy nie lubiłam, gdy wyjeżdżał, ale nauczyłam się z tym żyć. Starałam się radzić sobie i akceptować jego wybory, cieszyć się, że wreszcie jest spełniony. Czerpać radość z powrotów. Ubiegłe lato było spoko, sądziłam, że już nauczyłam się tak żyć. Zaczęłam więcej wychodzić, gdy wyjeżdżał, zapraszać przyjaciółki na wino, parę razy pojechałam z nim. Sądziłam, że jak w tym roku jeszcze dojdzie dodatkowa porcja szczęścia i swobody w postaci prawa jazdy i samochodu, to już będzie całkiem dobrze. I dupa. I wtedy okazało się, że kobiety w ciąży się nie zostawia, że to totalnie odbiera poczucie bezpieczeństwa. Że ciężarna pozostawiona sama sobie wypełnia się żalem i frustracją, że tęskni tak, aż wpada w czarną dziurę.

Słabość? Toksyczne związanie? Nigdy nie czułam się aż tak uzależniona, chcę sądzić, że to hormony. Że to taki atawizm, ewolucyjny mechanizm, który każe kobiecie chronić siebie i potomstwo pod mocnym ramieniem. Atawizm czy inny mechanizm, hormony, nie hormony, ale przeszło, czarna dziura zniknęła na widok tych błękitnych oczu. Łzy przestały płynąć, smutek zniknął, wegetacja się skończyła i zachciało mi się nagle znów wszystkiego, czego mi się nie chciało. Wróciła umiejętność podejmowania decyzji i trzeźwy osąd, bezradna gąska zniknęła. Jak się człowiek w nocy z mężczyzną życia poprzytula, to od razu wstaje rano pełen energii. Dla mężczyzny życia chce się pomalować paznokcie, kupić wreszcie nową deskę do kibla, załatwić wszystko, co nie załatwione, nadrobić wszystkie zaległości, zrobić jego ulubione letnie ciasto. Przez najbliższy miesiąc możecie być o mnie spokojni, powinno mi się chcieć. A potem to się zobaczy.

http://sweetvillage.pl/kuchnia/ceramika/patera-ceramiczna-mynte-pure-white-ib-laursen-detail






http://sweetvillage.pl/kuchnia/ceramika/patera-ceramiczna-mynte-pure-white-ib-laursen-detail

http://sweetvillage.pl/kuchnia/ceramika/patera-ceramiczna-mynte-pure-white-ib-laursen-detail

Wreszcie popełniłam też jakieś ciasto godne mojej cudnej, nowej patery od Iba. Ten sernik i ta patera są dla siebie stworzeni.

Sernik na zimno
puszysty, najlepszy

Serniki na zimno nigdy mnie specjalnie nie kręciły...dopóki nie spróbowałam tego (zmodyfikowany nieco przepis z Kwestii Smaku). W niczym nie przypomina galaretowatych, tęczowych wyrobów, za jakimi nie przepadam. Lekki, puszysty, śmietankowy mus, nie za słodki, na spodzie ze słonawych ciasteczek, ze świeżymi owocami to totalnie nowa jakość, aż nie wypada nazywać do sernikiem na zimno. A jednak go tak nazywam, no bo jak inaczej? Zrób go mężczyźnie życia, nawet jeśli nigdzie nie wyjeżdżał. A może właśnie dlatego?

Składniki:

200 g herbatników zbożowych (np. Digestive)
100 g masła
500 g mascarpone
400 ml śmietanki 30% lub 36%
2 cukry waniliowe
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
30 dkg truskawek

Przygotowanie:

  • herbatniki zmielić na pył malakserem lub wsypać do siatki i rozgnieść wałkiem, masło roztopić, wlać do ciastek, wymieszać
  • żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody
  • ciasteczkową masą, przypominającą mokry piach, wylepić tortownicę, wstawić do lodówki
  • śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i cukier puder, dodawać mascarpone po łyżce i mieszać, aż masa się połączy
  • żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, rozmieszać łyżeczką, wlać do masy i wszystko jeszcze raz porządnie wymieszać
  • masę przełożyć do formy i wstawić do lodówki
  • gdy stężeje, obłożyć wierzch obficie świeżymi truskawkami

23 komentarze:

  1. uwielbiam serniki na zimno :-))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Awwww... w każdym słowie czuć wielką miłość! Zainspirowałaś mnie mega. Nasza rocznica ślubu już w przyszłym tygodniu i właśnie sobie myślałam co by tu popełnić... Serniczek to idealny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po pracy na zakupy i wieczorkiem bedziemy zajadac serniczek :) Pozdrawiam. Milo poczytac ze nastroje juz lepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda przepysznie, zrobię je teraz w sobotę na swoje urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze mieć urodziny w sezonie truskawkowym, prawda? dla mnie to też smak urodzinowych przyjęć:)

      Usuń
    2. wspaniale mieć urodziny w sezonie truskawkowym.Sernik tak jak mówiłam, zrobiłam na urodziny i był przepyszny, wszyscy byli zachwycenie. Dzięki za pyszny przepis i serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  5. Polko jak już coś napiszesz to mowę odbiera . Tak pięknie ujmujesz swoje uczucia i wplatasz je w codzienność a to właśnie drobne gesty mówią często więcej niż tysiąc słów. Sernik dla ukochanego zrobię dziś !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zrób, nie wie, że jest ukochany! dziękuję :)

      Usuń
  6. hah.. ja tez chce wierzyc ze to hormony bo w ciazy miałam tak samo jak mój męzczyzna na 2 dni w trasę jechał.. a juz przerazenie w oczach musialam miec ogromne jak miał na 3 msce pojechac.. całe szczescie ( dla mnie ) wtedy to nie wyszło.. dobrze ze juz ci sie chce :) a sernik wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie wiedzieć, że nie jestem wariatką:) naprawdę myślę, że to takie biologiczne jest, ta potrzeba bycia zaopiekowaną, nieumiejętność dźwigania życia w pojedynkę.

      Usuń
  7. Blogini po prostu! Uwielbiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heh, zawstydzasz mnie, strasznie to miłe:)

      Usuń
  8. Blogini po prostu! Uwielbiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię czytać Twoje teksty, bo choć bywają humorystyczne, to zawsze dotykają ważnych spraw, emocji, potrzeb ciała i ducha, rozterek, wzlotów i upadków. W tym czasami przelukrowanym blogowym świecie, do którego sama się jakiś czas temu "zapisałam" jesteś bardzo ale to bardzo tak-zwyczajnie-cool :) Wiesz - wróżę Ci jakąś co najmniej karierę felietonistki w poczytnym magazynie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obyś okazała się dobrą wróżką! :) dziękuję!!!

      Usuń
  10. Rzeczywiście widać,że serniczek rozpływa się ,aż ślinka cieknie ;p W ogóle ciasta z serkiem mascarpone są przepyszne! Ja mam przepis na takie jedno z malinami ale muszę poczekać aż te zaowocują a na razie trzeba pochłaniać truskawy ;p
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik wygląda tak pysznie, że aż ślinka leci :) Muszę go wypróbować. Tak bez okazji. Z miłości.
    P.S. Hormony u ciężarnej to paskudna sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba przeżywałam ostatnio coś podobnego :P Tyle pracował, że aż przykro mi było i prawie wszystko rzuciłam w kąt, bo nawet nocami czasem było go brak. Ale już jest i nawet zrobił rzeczy, które od dawna obiecywał i od razu mi lepiej :))) Oby jak najdłużej :P

    OdpowiedzUsuń
  13. i sernik mnie zachwyca i patera, ale najbardziej miłość...
    :)
    buziaki dla Was :))
    trzymaj się dzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój Mężulek dziś wraca, no to postanowiłam wykonać to cudo. Wszytsko szło jak z płatka. Mówię, e jakie proste. A potem dodałam mąkę ziemniaczaną zamiast cukru pudru O.o

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, postanowiłam zrobić dziś sernik i wszystko było ok do momentu dodania żelatyny, masa się zważyła :( pewnie tak nie powinno być.. czy mogę liczyć na podpowiedz co mogłam zrobić źle, aby nie powtórzyć błędu w przyszłości? z góry dziękuję i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mi chyba też coś nie wyszło :( grudki się porobiły...

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

    OdpowiedzUsuń