środa, 24 lipca 2013

ultrafast dinner

Na wczorajszy obiad zrobiłam bardzo łatwy stir-fry, nie mam na nie żadnego dokładnego przepisu, jak zwykle improwizowałam.

 ...

Last night I made supereasy noodle stir-fry, no particular recipe, it was an improvisation.







Do przygotowania takiego stri-fry potrzebne będą:

  • makaron ryżowy
  • podwójna pierś z kurczaka
  • warzywa, u mnie: zielona fasollka, młoda marchewka, papryka, cebula, cukinia
  • do przyprawienia:  cytryna, czosnek, ostra papryka, olej sezamowy, ocet ryżowy, sos ostrygowy, sos sojowy, ziarenka czarnego sezamu

Przygotowanie:

  • zalej makaron wrzątkiem i potrzymaj, aż zmięknie
  • zamarynuj pokrojonego w paseczki kurczaka w miksturze sosu sojowego, ostrygowego, oleju sezamowego, brązowego cukru, cytryny, czosnku i papryki, zostaw na około pół godziny
  • w międzyczasie przygotuj warzywa: paprykę pokrój w cieniutkie paseczki, cebulę w piórka, marchewkę i cukinię obieram skrobakiem do ziemniaków lub tym o najcieńszych oczkach: do skórki cytrynowej, fasolkę podgotuj al dente
  • pogrzej woka i usmaż kurczaka na złoto, dodaj warzywa, mieszaj i smaż aż lekko zmiękną (nie całkiem, powinny być chrupiące), dopraw octem ryżowym i jeszcze odrobiną sosu sojowego, dodaj makaron, mieszaj i smaż, aż pokryje się sosem i dobrze połączy z mięsem i warzywami. Na koniec posyp czarnym sezamem. Smacznego!
 ...

To make chicken stri-fry you need:

  • rice noodles
  • chicken fillets
  • vegetables: green beans, carrots, red or green pepper, onion, courgette
  • spices: lemon, garlic, paprika, ginger, sesame oil, rice vinegar, oyster sauce, soy sauce, black sesame seeds

Preparation:

  • pour noodles with boiling water and wait until they are soft
  • marinate chicken in a mixture of soy sauce, oyster sauce, sesame oil, brown sugar, lemon, garlic and paprica. Leave for half an hour or so
  • in the meantime prepare vegetables: cut into really thin stipes ( I use potato and lemon zest  peelers to get really thin pieces), cook green beans al dente
  • heat the wok  and fry chicken fillet pieces until golden, add vegetables, stir, add some rice vinegar and extra soy sauce
  • finally, add noodles, stir and fry for a few minutes until noodles are covered with sauce. Sprinkle with black sesame seeds. Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz