piątek, 10 października 2014

mocniejsze od tarzania w liściach


Przejadła mi się dyniowa, nie służy mi jakoś ostatnio.

A jak już kupię nawet średnią dyńkę, to i tak za duża jest na jeden obiad. Zostało mi pół po francuskiej tarcie z fetą i kombinowałam, na co by ją przerobić. Szukałam pomysłu na danie tyleż pyszne, co nieskomplikowane. Potrzebowałam też znaleźć jakiś nowy, dyniowy smak, choć zarówno dyniowe gnocchi, jak i placuszki były naprawdę pyszne. Wymyśliłam risotto - kremowe, maślane, z cebulką i parmezanem. Do tego smażony w chrupiącej panierce boczniaczek i osiągnęłam kwintesencję jesiennego doznania, to mocniejsze nawet od tarzania w liściach.





Risotto dyniowe
(4 porcje)

Składniki:

  • ok. 500 g dyni, obranej, bez pestek
  • 250 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1 cebulka
  • 100 g tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • szklanka mleka
  • ok. 1 litr bulionu lub wody
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • natka pietruszki
 
  • boczniaki, jajko, bułka tarta, klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:

  • masło rozupuścić na patelni, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę
  • na patelnię dodać suchy ryż, prażyć go na maśle z cebulą kilka minut, mieszając
  • uprażony ryż zalać mlekiem, na patelnię dodać pokrojoną w niedużą kostkę dynię, sól, pieprz, wędzoną paprykę (jeśli używasz bulionu, nie dodawaj soli, dopiero na końcu skosztuj i ewentualnie dosól)
  • dusić wszystko na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając i obserwując - gdy ryż z dynią wypije już cały płyn, podlewać wodą lub bulionem do czasu aż ziarenka ryżu będą miękkie, a całe danie kremowe i kleiste
  • gdy ryż będzie już dobry, wsypać parmezan i drobno pokrojoną natkę (jeśli po dodaniu sera zrobi się za gęsty, podlej jeszcze filiżanką wody, zamieszaj, poczekaj chwilę, aż uwolni się kremowy sos)
  • podawaj ze smażonymi boczniakami: kapelusze grzybów umyj, zamaczaj w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej, smaż na złoto z obu stron na klarowanym maśle

7 komentarzy:

  1. boczniaki pyszotaaaaa,
    ja nie niewykorzystaną dynię zamrażam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie a , że Twojemu gustowi kulinarnemu ufam (juz nie jeden przepis od Ciebie wyprobowalam i zawsze wychodzi rewelacyjnie) to już wiem co zrobie w weekend. Ściskam :-) Kama

    OdpowiedzUsuń
  3. boczniaczek mnie powalił... chyba muszę dzwonić do pana Męża żeby wiedział, na co dziś mam ochotę ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie to skomponowałaś, już zanotowałam pomysła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam smażone kanie:) a risotto ciekawe.. Dodajesz ciepłe płyny czy zimne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kani nie próbowałam. A w sprawie płynów - u mnie była letnia woda.

      Usuń
  6. Nie przepadam za dynią, ale to wygląda smacznie!!!

    OdpowiedzUsuń